2010. május 2., vasárnap

Oktatás

Hát, eljutottunk ide is. Egyre ritkábban írok. Pedig lenne miről, sok minden történik. Jó is, rossz is, de a jókat veszem figyelembe. Ami viszont most a legjobban lekötött, az az ITFactory-ban a Linux oktatás. Nem is kis téma volt, hanem klaszterek, magas rendelkezésre állású rendszerek témája. A csapat jó volt, vették az akadályokat, ami nem könnyű, mivel ezek az oktatások későn voltak.
Na, igen. Ez a lényeg: munka után végezhető tanfolyam. Vagyis majdnem munka után: 16:30-tól 20:30-ig. Ami azért elég megterhelő az oktatónak is. Jelen esetben nekem. Megtanultam, hogy fáradtan 1 sör + 1 becherovka keveréktől komolyan be tudok rúgni. Legalább olcsón alkoholizálok, azért ez sem semmi :)
Szóval az oktatás:
- online közvetítés
- helyi hallgatók
- mindenki a saját gépein (igen, itt volt amikor 5-öt kezeltünk egyszerre) ügyködik, virtualizálva
- 58 ember, heti 2 alkalommal

Ez szakmán kívülieknek elég unalmas téma lehet, de a lényege: mindig elérhető egy adott szolgáltatás - vagy több. Így mindig lesz webmail, weboldal stb. Minden "azonnal" - igazából a megadott ellenőrzési időn belül - újraindul, automatikusan egy másik számítógépen, ha az eredeti helyén megállt a szoftver. Olyan sok kapcsolat esetén, amit egy gép nem bír lekezelni, pedig ott van a terhelés elosztás. Ennek a kettőnek a kombinációja elég erős rendelkezésre állást ad és terhelhető lesz a rendszer. Elég komoly és "izgalmas" téma, igaz? Tényleg izgalmas egyébként, de annak leginkább, aki ebben él és dolgozik.
Engem a művészetek és szép dolgok lekötnek, de megtaláltam ezt a szépséget - a szép mérnöki munkát, a tervezés dicsőségét - a jó technológiai megoldásokban.
Az oktatást pedig hosszú idő után igazán élveztem. Nem egy rutinból leadott tanfolyam volt, volt pozitív visszacsatolás, elindult a hallgatókban egy folyamat, gondolkodás, éreztem, hogy valami jót és hasznosat adok. És ez az oktatás lényege, amitől élvezem is. A neten fent lévő anyagok jó része ebben a témakörben vagy el van maradva vagy pontatlan, és a háttér nincs elmagyarázva. Itt pedig rendszermérnököket kell képezni, nem betanított segédmunkásokat. Kell olyan is, persze, meg mindenki elkezdi valahol, de sokkal hálásabb feladat a magasabb szintű képzést tartani. Még szerencse, hogy a szoftverek viszont kitünő renferencia leírással rendelkeznek, ami ugyan száraz, de mindent meg tudsz belőle és összeállíthatod a tananyagot.

Ami pedig a legjobb volt: folyamatosan tanulunk mi is, akik a tanfolyamot tartják, mert mindig lehet nekünk is, konkrétan a tanfolyam mentéről, arról, hogy a felvételek, amik készülnek legyenek két példányban elkészítve, a lgutóbbi hiba ez volt. Elvégre magas rendelkezésre állás lenne vagy mi :)

Összeszedettebb is lehetett volna ez a post, de most csak ennyi fért bele, a lényeg benne van és ez nem tananyag. De ki kell írnom magamból még egyszer:
ÉLVEZEM AZ OKTATÁST, ÚJRA!

Boldogság van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése