2009. február 17., kedd

Linz

A linzer kifejezést biztosan mindenki ismeri, hiszen mindenki volt gyerek, ismeri a sütik nevét :-) Amint sejthető volt, valóban az osztrák Linz városának "szülötte". Azonban idén nem csak a sütiről lesz híres és hangos a város, hanem attól is, hogy január elseje óta - Vilnius-szal közösen - ez a város Európa kultúrális központja. Amilyen képeket láttam az új és felújított épületekről, az már biztos, hogy van egy stabil tavaszi-nyári utazási célpontom. Emellett gondolom a nyári időszakban még plusz fesztiválok és programok is lesznek. Olyanokra gondolok, mint Bécsben a városházánál lévő murik, előadások és hasonló rendezvények. Kisebb kitérőként idéznék egy cikkből: "A két város közül Linz tűnik igazán példamutatónak: az összes tervezett központi épület jóval az ünnepi év előtt elkészült.." Érdemes összehasonlítani ezt mondjuk a pécsi balfaszkodással, ahol a politika természetesen beletette pénzéhes és mocskos kis mancsát az egész rendezvénybe és jól "elkúrta" az egészet. Remélem azért sikerül valait alkotni ott is.
Linzre visszatérve, szemezgetnék a hg.hu portál által közzétett fotókból.

Jól látszik a fotókon, hogy a modern építészet dominált, de nekem tetszik mindegyik épület. Az első és utolsó kép ugyanazt az épületet takarja, csak a második képen éjszaka, az épületet teljesen(!) beborító LED-panelek világítanak, mindig más színben. El tudnék képzelni egy kellemes nyár esti sétát, fagyizva, kézenfogva, romantikázva a városban, azután gyorsan visszamenni a szállásra, hogy másként is romantikázzunk. Vagy vissza sem kell menni, sok szép parkjuk is lehet ;-)

4 megjegyzés:

  1. Pécsen valamiért nem tudok elképzelni ilyen jellegű épületeket, de remélem, hogy a kezdésre összeszedik magukat.
    Nagyon örültem, amikor ők nyerték az Európa Kultúrális Fővárosa címet, megérdemelték. Pécs csodás város, amit minél több embernek meg kell ismernie.
    Bár parkjuk nincs sok, helyette ott van a Mecsek, vagy a városban a Barbakán kert is remek hely egy kis romantikázásra :D
    És lehetőség szerint részt kell venni egy PVSK meccsen...frenetikus élmény :)

    VálaszTörlés
  2. Pécs akkora blamázs lesz, hogy csak úgy nyekken. Pécs lesz a 21. század kulturális Mohácsa és Waterloo-ja mu-ha-ha :) Feltéve, hogy addig nem ítélik oda másnak. Lehetne mondjuk az észak-német Pech városkában.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem egyáltalán nem vicces, hogy a város ostoba vezetősége elszalaszt egy ilyen lehetőséget. Ettől Pécs még remek város marad.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem se vicces, inkabb tragikomikus.

    VálaszTörlés